راه هایی برای کاهش خریددرمانی
خرید درمانی از روشهای کاهش استرس و ایجادحس و حال خوب برای فرد میباشد. برای آشنایی با این موضوع و توضیحات بیشتر می توانید به مقاله «جنبه های مختلف خرید درمانی » در همین سایت مراجعه فرمایید.
اگرچه خریددرمانی میتواند به طور موقت حال فرد را بهبود بخشد، اما در صورت عدم مدیریت و استفاده بیش از حد از آن به صورت مکرر و غیرضروری ممکن است به مشکلات مالی و افزایش استرس منجر شود.
کسی که به خرید عادت میکند برای رسیدن به حس خوبی که همان پاداش گرفتن سریع است دست به خریدهای متعدد پشت سر هم میزند و این خود آسیب زا میباشد.
بنابراین، خریددرمانی باید به عنوان یک روش مکمل و نه جایگزین برای درمان افسردگی در نظر گرفته شود. یافتن راهحلهای پایدارتر برای مقابله با فشارهای روانی و بهبود کیفیت زندگی و از طرفی در امان ماندن از مضرات خرید بیرویه ضروری است.
1. شناخت احساسات و نیازهای واقعی
قبل از خرید، بهتر است هر فردی از خود بپرسد آیا این خرید واقعاً نیاز من را برطرف میکند یا فقط یک واکنش احساسی موقت است. باید احساسات خود از قبیل استرس، اضطراب و خستگی را شناسایی و سعی کند راههای سالمتری برای مدیریت آنها پیدا کند.
2. جایگزین کردن فعالیتهای مثبت
به جای خرید، فعالیتهایی مانند ورزش، مدیتیشن، نقاشی، نوشتن یا هر سرگرمی دیگری که آرامش بخش است را میتوان امتحان کرد. با تمرین ذهنآگاهی، میشود به لحظه حال برگشت و از احساسات و افکار خود آگاه شد. این کار کمک میکند تا کمتر به خرید به عنوان راه فرار از مشکلات متکی شد.
یوگا، پیادهروی و گوش دادن به موسیقی بسیار کمک کننده هستند.
چالشهای غیرمادی مثل یادگیری زبان جدید، کتاب خواندن ماهانه ،پروژههای شخصی داشتن ،
تمرکز و مطالعه بر رشد فردی، احساس موفقیت پایدارتری نسبت به خرید ایجاد میکنند.
3. تکنیکهای تنفس عمیق
آشنایی با انواع روش های تنفس عمیق و ریلکسیشن بسیار برای کاهش استرس توصیه میشود. برای آشنایی بیشتر میتوانید به (https://dharmapodcast.com/blog) مراجعه کنید.
4. تفریحات جمعی
وقت گذرانی با دوستان یا خانواده و تقویت ارتباطات اجتماعی باعث تغییر روحیه انسان شده ، منجر به کاهش استرس میگردد.
فعالیتهای گروهی مانند خندیدن، ورزش دستهجمعی یا حتی گفتگوهای صمیمانه، باعث ترشح اندورفین (مسکن طبیعی بدن) و اکسیتوسین (هورمون اعتماد و پیوند اجتماعی) میشوند که استرس را کاهش میدهند ترشح اندروفین عضلات را شل میکند، گردش خون را بهبود میبخشد و حتی سیستم ایمنی را تقویت میکند. تعاملات مثبت اجتماعی سطح هورمون استرس (کورتیزول) را نیز پایین میآورند.
افرادی که در فعالیتهای داوطلبانه شرکت میکنند همزمان هم به دیگران کمک میکنند و هم احساس مفید بودن خواهند داشت.
5. مدیریت مالی
بهتر است همیشه بودجهبندی کرده، لیست خرید تهیه شود. فقط اقدام به خرید چیزهایی گردد که واقعاً به آنها نیاز وجود دارد. از خریدهای آنی باید خودداری کرد و قبل از خرید، با اندکی تامل مطمئن شد که این تصمیم درست است.
گاهی با استفاده از وسایل قدیمی به روشی ابتکاری و خلاقانه مثلاً باترکیب مجدد لباسها و تعمیر آنها در هزینه ها صرفه جویی کرد خروجی خلاقیت کاهش سطح اضطراب و رسیدن به آرامش است. یا از طریق خریدهای مجانی مثل دانلود کتابهای رایگان میتوان مسائل مالی را مدیریت کرد.
6. تمرین قدردانی
تمرکز روی داراییها وقدردان بودن به خاطر داشتن آنها کمک میکند تا کمتر احساس نیاز به خرید چیزهای جدید ایجاد شود. هرفردی خوب است یک دفترچه شکرگزاری داشته باشد و هر روز چیزهایی که بابت آنها سپاسگزار است، را یادداشت کند.
7. کاهش محرک های خرید
با لغو ایمیلها و پیامهای تبلیغات فروشگاهها، حذف اپلیکیشنهای خرید، جلوگیری از دیدن تبلیغات آنلاین، میتوان جلوی وسوسه شدن، برای خرید مکرر را گرفت. از رفتن به مراکز خرید یا وبسایتهای فروش آنلاین یا به عبارتی وبگردی بدون هدف مشخص، خودداری باید کرد.
8. تعیین اهداف معنادار
اگر هرکسی برای خود اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین کند، به زندگیش معنا خواهد داد. این اهداف میتوانند مرتبط با رشد شخصی، شغلی یا روابط با دیگران باشند. داشتن یک زندگی هدفمند و با برنامه از ایجاد افسردگی و استرس جلوگیری میکند. خرید را به عنوان پاداش برای دستیابی به این اهداف باید در نظرگرفت، نه به عنوان راهی برای فرار از مشکلات.
9. ارزیابی منظم خرید
هرانسانی باید هر چند وقت یکبار عادات خرید خود را بررسی کند و ببیند آیا پیشرفتی داشته است یا نه.
اگر احساس کرد دوباره به سمت خرید درمانی کشیده میشود، از خود بپرسد چه چیزی باعث این اتفاق شده و چگونه میتواند آن را تغییر دهد.
10.تعیین بودجه محدود برای خریددرمانی یا خرید احساسی
برای اینکه هرفرد بطور کامل خود را از لذت خرید های هیجانی محروم نکند خوب است مبلغ محدودی مطابق درآمد خود بصورت ماهانه برای این قبیل خریدها کنار بگذارد و برای پایبند بودن به تعهد خود گاهی به خود پاداش دهد.
جمع بندی
خریددرمانی برای بعضی افراد میتواند بطور مقطعی موثر واقع شود. کسی که پس از یک هفته کاری سخت، با خرید یک لباس ورزشی جدید انگیزه بیشتری برای تمرین پیدا میکند از جمله افرادی است که به دنبال تقویت موقت روحیه خود میباشد و میتواند از روش خریدکردن بهره ببرد.
با انجام کارهای جایگزین، میتوان به تدریج وابستگی خود به خرید درمانی را کاهش داد و از ایجاد مشکلات احتمالی جلوگیری کرد و راههای سالمتری برای بهبود روحیه خود پیدا کرد.